Információ biztonság

Technikai ellenőrzés, avagy lehallgató berendezések felderítése

1. A gyanú

A Gyanú

Amikor üzletünkből, irodánkból, magánéletünkből nemkívánatos információk kerülnek nyilvánosságra, nem is gondolunk arra, hogy az információ megszerzéshez technikai eszközöket alkalmaztak velünk szemben.

Pedig a mai üzleti és magánszférában viszonylag gyakori az ilyen illegális információszerzés.

Milyen események utalnak arra, hogy velünk szemben illegális adatgyűjtést folytatnak:

Az üzleti életben:

 • versenytárgyaláson, pályázat során azonos tartalmú, de kedvezőbb ajánlatot adnak be konkurenseink. Ez általában nem jelent automatikusan titkos információ szerzést, de ha a tartalom szinte azonos, elképzelhető.
 • üzleti akciók , vásárlások során minimális előnnyel, de kiütnek minket az üzletből (pl. néhány órával, nappal korábban adják meg azt az árat bizonyos termékekért, amit mi terveztünk)
 • akvizíció során szinte minimális idővel, de megelőznek bennünket
 • nem várt konkurens lép be a piacra, kedvezőbb feltételekkel, de kísértetiesen hasonló tartalommal
 • Vállalton belüli szervezeti változásokról olyanok is értesülnek, akire ez nem tartozik (pl. vezetőváltás stb.)

A magánéletben:

 • családi belső konfliktusok jutnak ismeretlenek tudomására
 • vagyoni helyzetünket idegenek pontosan ismerik
 • vagyonmegosztás során előnytelen helyzetbe kerülünk (pl. válás során)
 • szokásaink (pl. üdülés, utazás) nem kívánt részletei nyilvánosságra, vagy mások tudomására kerülnek
 • ingatlan vásárlási/eladási szándékunk mások tudomására jut

Információáramlás felderítése

Az ilyen felderítés komplex feladat, erre szakosodott cégek, szakemberek közreműködését igénylik. Amatőr módszerekkel nem lehet eredményesen fellépni az illegális információszerzéssel szemben.

Az információ kiszivárgása két részből tevődik össze. Az egyik a humán területen történő kiszivárogtatás. Ez általában nehezen nyomon követhető tevékenység, de megfelelő felkészültségű szakemberek ezt képesek felderíteni és a továbbiakban meggátolni az ilyen jellegű cselekményt.

A másik fő terület a technikai információszerzés. Ennek klasszikus megoldása a lehallgatás. Itt helyiségekre, lakásokra, gépjárművekre és személyekre irányul a cselekmény. A lehallgató berendezések többféle technikai megoldást alkalmaznak.

A legegyszerűbb lehallgatási módszer a hangfelvétel készítés. Ehhez a kereskedelemben beszerezhető kommersz MP3/4 rögzítőket használják, ezek kis méretüknél fogva alkalmasak a feladatra. Legtöbbjük un. voice üzemmódban is működtethető, ami azt jelenti, hogy csak háttérzaj/beszéd alkalmával kapcsolódnak be. Így extrém hosszú ideig alkalmasak lehetnek információgyűjtésre. Hátrány viszont, hogy gondoskodni kell az eszköz elhelyezéséről és kijuttatásáról. Viszont ezzel szemben hallatlan előny, hogy olcsó, speciális szakértelmet nem igénylő módszer!

Az ilyen lehallgatásra alkalmazott eszköz felkutatása csak speciális célműszerrel lehetséges.

A klasszikus rádiófrekvenciás lehallgató berendezések a legegyszerűbb eszközöktől a professzionális, erre a célra készült eszközökig terjed.

Ma viszonylag egyszerűen beszerezhetők interneten az egyszerű, sokszor bébi őrnek definiált lehallgató eszköz. Ezek minősége és hangminősége árukkal arányos. A néhány ezer/tízezer forintos eszközök nem mindig alkalmasak a feladatra, általában igen gyenge az akusztikus képességük, a velük készült „felvétel” sokszor érthetetlen, zajos.

Viszont tény, hogy hozzá lehet jutni minőségi lehallgató berendezésekhez, eszközökhöz is, döntően külföldi spyshop-okban. Itt már lehet találni kiemelkedő minőségű eszközöket, de ezek ára is magas.

Az egyszerűbb rádiós analóg lehallgatóeszközök felderítése speciális célműszerekkel gyorsan és egyszerűen megoldható, megfelelő szakértelem esetén. (sokszor olvasni a neten „poloskafelderítő” olcsó eszközökről, ezek csak arra jók, hogy az eladó pénzt keressen vele, komolyabb eszközt képtelen detektálni, viszont hamis biztonságérzetet ad a vásárlónak.)

Az analóg eszközök közül a távvezérelt lehallgatóberendezések felderítések detektálása már nem egyszerű. Ezek „üzemen kívül” inaktívak, rádiófrekvenciás kisugárzás alapján nem deríthetők fel. Itt jön ismét a szaktudás és a speciális célműszer kérdése. Ezek nélkül már az ilyen egyszerű eszközök felkutatásánál is csődöt mond a magát szakértőnek kikiáltó, valójában az ügyfelet lehúzó „szakember”.

Külön kategória a digitális kódolású eszköz. Ezt már az analóg lehallgatóberendezések felderítésre készült eszközök nem tudják egyszerűen és megbízhatóan detektálni.

A rádiós lehallgatóeszközök között a csúcsot a változó frekvencián üzemelő, vagy a szórt spectrum elvén adást generáló készülékek kimutatása még profi lehallgatás mentesítéssel foglalkozó szakembereknek is nehéz dió. Ha az alkalmazott mérőeszköz és mérési metodika nincs felkészülve az ilyen lehallgatóberendezések felderítésére, akkor ez szinte reménytelen vállalkozás. (sok esetben a ”vállalkozó” nem is érti mi ez!).

A hálózati (telefon és erősáramú) lehallgatóeszközök detektálása szintén komoly feladat, csak célkészülékekkel érhető el megfelelő eredmény.

De terjed a WIFI és a Bluetooth technika alkalmazása is. Ezek lokalizálása sem egyszerű feladat.

Az itt említett rádiófrekvenciás módszerek mellett megjelent egy viszonylag egyszerű, szakértelmet nem igénylő lehallgató eszköz is a piacon. Ez pedig a GSM poloska. Ezek telepítése egyszerű, hívással/SMS-sel aktiválhatók, felderítésük céleszközzel oldható meg a leghatékonyabban.

Az egyik legnehezebb eset, ha egy lehallgató eszköz széles területen sugároz (pl.erősáramú hálózati eszközök).

Itt már szükség van a korszerű, speciális célműszerekre, és megfelelő felkészültségre a lehallgatásmentesítés megfelelő elvégzéséhez. Egy spektrumkép alapján nem egyszerű eldönteni, hogy valójában mit is látunk! Ez már nem a botcsinálta szakemberek és a civil eszközök alkalmazási területe.

Az inaktív eszközök kimutatásának egyetlen módja a Nonlinear Junction Detektor alkalmazása. Ez képes detektálni minden félvezetőt tartalmazó eszközt, megfelelő gyakorlattal, és korszerű műszerrel felderíthetők a kikapcsolt eszközök is. (Az ilyen detektor haditechnikai eszköznek számít, csak speciális engedély alapján vásárolható, birtokolható és alkalmazható. Természetesen a Diracom kft rendelkezik több ilyen eszközzel is.)

Bármilyen hihetetlen, az említett lehallgató eszközöket a civil szférában meg lehet találni. Általában nem a hivatalos szervek által, jogilag realizált lehallgatása jelent problémát, hanem az illegálisan végzett. Itt attól függ az alkalmazott technika, hogy a lehallgatást végző milyen felkészültségű.

2. Lehallgatás mentesítés módja

Lehallgatás Mentesítés MódjaGyanú esetén lehetőleg, ne a feltételezett lehallgatási helyről, kérjenek információt a lehallgatóberendezések felderítése tárgyában. Ne használja a saját vezetékes/mobil telefonját a kapcsolat kialakítására. Ne változtasson szokásain, napi tevékenységén. Ne beszélje meg a gyanút munkatársaival, még közvetlen beosztottaival sem.

Mielőbb kérje szakember közreműködését. A szakember választása során ne feledje, hogy az ilyen tevékenység szigorúan haditechnikai szolgáltatási engedélyhez kötött tevékenység!

3. Az ellenőrzést végző kiválasztása

Itt több szempontnak kell érvényesülni. Nyilván elsődleges a bizalom megléte, ezért először mindenki az ismeretségi körében próbál közreműködőt keresni.

Az Ellenőrzést Végző KiválasztásaAzonban van még egy nagyon fontos szempont, a törvényesség!

A lehallgatás mentesítés haditechnikai szolgáltatásnak számít, ezért ehhez a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal engedélye szükséges, különben a végzett tevékenység törvénytelen, ami adott esetben a Megbízónak is kellemetlen lehet (a törvény nem tudása nem mentesít senkit a következményektől!)

A Diracom kft. rendelkezik a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal által kiadott, a haditechnikai szolgáltatás nyújtásához szükséges engedéllyel.

Cégünk élvonalbeli, korszerű berendezésekkel rendelkezik, a szolgáltatást végző szakemberünk húsz év gyakorlattal a háta mögött, külföldi továbbképzéseken gyarapítja tudását. Nálunk a lehallgatóberendezések felderítése nem hobbi, hanem magas szintű szakmai szolgáltatás.

4. Az ellenőrzés menete

Az Ellenőrzés Menete Az Ellenőrzés Menete
 • Rádiófrekvenciás környezeti térkép elkészítése a méréshez (0-26GHz tartományban)
 • A kijelölt területen szemrevételezéssel történő ellenőrzés
 • berendezési tárgyak és álmennyezet, ellenőrzése
 • A területen belüli rádiófrekvenciás jelforrások felkutatása
 • A területen lévő egyéb elektromos/elektronikai eszközök felkutatása (pl. „alvó” rádióadók, diktafon, rejtett kamera, mobil hírközlő eszköz stb.)

5. Az ellenőrzés dokumentálása

Az Ellenőrzés Dokumentálása

A munkavégzés megkezdése előtt vállalkozói szerződést kötünk a Megrendelővel, melyben az adott tevékenységre vonatkozó kérdéseket szabályozzuk.

A munka elvégzése után írásos összefoglaló jelentést készítünk a vizsgálatról. Ebben szerepel a vizsgálat lefolytatása, ha illegális eszközt fedezünk fel annak dokumentálása mérési eredményekkel ill. fényképpel.

Ha Megbízó úgy rendelkezik, az eszközt eltávolítjuk, a vizsgálatot lezáró jelentésben részletes szakvéleményt adunk a talált eszközről.

 

Cégünk rendelkezik a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal által kiadott engedéllyel az ilyen tevékenységek végzésére.

Hívjon bizalommal, segítünk! Húsz év szakmai tapasztalattal, diszkrécióval és megbízhatósággal állunk rendelkezésükre.

Nyelv kiválasztása